close button×
  • English (United Kingdom)

Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain

Τι είναι η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain;

Το σύνδρομο De Quervain είναι η επώδυνος φλεγμονή του ελύτρου και των τενόντων του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού. Το τενόντιο έλυτρο παχαίνει και γίνεται οιδηματώδες, με αποτέλεσμα να αφήνει λιγότερο χώρο για τους υπάρχοντες τένοντες. Το σύνδρομο De Quervain εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται οκτώ με δέκα φορές συχνότερα από τους άνδρες. Πρωταρχικό σύμπτωμα είναι ο πόνος του αντίχειρα στο ύψος του καρπού. Είναι δυνατόν να αρχίσει προοδευτικά με αντανάκλαση στον αντίχειρα και το αντιβράχιο ή ακόμα και να προκαλεί έγερση από τον ύπνο. Ο πόνος γίνεται εντονότερος με τη χρήση του αντίχειρα και κυρίως στο έντονο πιάσιμο, την πλάγια σύλληψη και στροφή, όπως, π.χ., στη χρήση του κλειδιού. Είναι δυνατόν επίσης να παρουσιαστεί ελαφρύ οίδημα στην κερκιδική πλευρά του καρπού και πιθανώς "αναπήδηση", όταν κινείται ο αντίχειρας. Λόγω του πόνου και του οιδήματος, περιορίζεται η κίνηση του αντίχειρα.

Που οφείλεται η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain;

Οι επανειλημμένοι μικροτραυματισμοί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και η υπερβολική χρήση του χεριού είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν την πάθηση. Πιθανώς να υπάρχει σχετική προδιάθεση σε άτομα που χρησιμοποιούν το χέρι τους σε συνεχή πλάγια κίνηση του καρπού, με ταυτόχρονη σύλληψη του αντίχειρα, όπως δακτυλογράφοι, εργάτες που χρησιμοποιούν τους σφυρί, αθλητές (σκιέρ κ.λπ.) κ.ά.

Πότε έχει νόημα η χειρουργική επέμβαση;

Ο πλαστικός χειρουργός θα προσπαθήσει αρχικά να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου με αντιφλεγμονώδη αγωγή για διάστημα 3-6 εβδομάδων και ταυτόχρονη τοποθέτηση του χεριού σε νάρθηκα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται και τοπική έγχυση κορτιζόνης για τη μείωση της φλεγμονής. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται η χειρουργική θεραπεία.

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία της νόσου Dupyutren;

Με τοπική αναισθησία, στο ύψος του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος, γίνεται τομή επιμήκης η σιγμοειδής 2-3 εκ. και διάνοιξη του συνδέσμου.

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία της νόσου Dupyutren;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με βραχιόνιο block ή ενδοφλέβια περιοχική αναισθησία. Η προσπέλαση στην παλαμιαία απονεύρωση γίνεται μέσα από τομές ειδικά σχεδιασμένες. Η ριζικότητα της επέμβασης είναι αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στους χειρουργούς που ασχολούνται με τη χειρουργική της άκρας χειρός. Τα τελευταία χρόνια η τάση είναι ότι ειδικά σε νέα άτομα προτιμάται η αφαίρεση των ρικνωτικών χορδών και του τμήματος της παλαμιαίας απονεύρωσης που πάσχει (μερική απονευρεκτομή), αφού με τον τρόπο αυτό ελαττώνονται οι ιατρογενείς επιπλοκές, διατηρείται μέρος της παλαμιαίας απονεύρωσης που έχει λειτουργικό ρόλο στη δύναμη σύλληψης και είναι ταχύτερη η ανάρρωση. Μία άλλη εναλλακτική θεραπεία που δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη είναι η μεταμόσχευση λίπους στην περιοχή του χεριού που πάσχει.

Μετεγχειρητική περίοδος

Μετά την επέμβαση ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής την ίδια μέρα, ενώ φέρει στο χέρι επίδεσμο/νάρθηκα και ανάρτηση. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται σε 10 ημέρες περίπου. Μετά από περίπου 3 εβδομάδες θα μπορείτε πλέον να κάνετε όλες τις χειρωνακτικές εργασίες, χωρίς να λαμβάνετε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Αποτελέσματα

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση και ο χρόνος ανάρρωσης εξαιρετικά μικρός!

Διάρκεια επέμβασης

30 λεπτά

Είδος αναισθησίας

Τοπική αναισθησία

Παραμονή στη κλινική

Συνήθως ο/η ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Παραμονή στην κλινική συνήθως για 4-12 ώρες

Χρόνος ανάρρωσης

7-10 ημέρες

Extras

Άμεση κινησιοθεραπεία

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
πλαστικοσ χειρουργοσ